събота, 20 февруари 2016 г.

За хубавото българско вино

Тази седмица едно друго немскоезично издание се спира на българското вино. Германското списание "Капитал" публикува обширна статия за традициите и лозарството в България, която ни пренася в областта Тракия, наричана "люлка на винопроизводството".
"Още преди 3 500 години по тези места са били отглеждани лозя. Комунистическото управление на страната обаче, която до средата на 20 век беше четвъртият най-голям винопроизводител в света, нанесе тежък удар на лозарството. През 1986 година управляващите унищожиха много от лозовите насаждения", четем там.
"В Германия хората имат задръжки спрямо източноевропейските вина", казва пред списанието Карл Хайнц Хауптман, който с още един германски партньор държи винарната "Беса Валей" край пазарджишкото село Огняново. "Вината от Тракийската област не отстъпват по нищо на някои от световноизвестните френски вина", гласи оценката на реномирания критик Роберт Паркър. От статията научаваме, че вината от Огняново редовно получават над 90 от общо 100 възможни "Паркър"-точки.
Германският "Капитал" информира, че основната част от продукцията на "Беса Валей" се продава на българския пазар, макар че вината са скъпи за българските потребители: бутилка "Enira" струва средно 10 евро, резервата от същия сорт - 20 евро, а бутилка "Grande Cuvée" върви по 30 евро. Най-много (100 000 бутилки годишно) се изнасят в Япония, следвана от Китай и Хонконг.
"Германия е много труден пазар. Там масово се купуват вина до 5 евро за бутилка. А заедно с ценовата категория нарастват и задръжките на германците, особено пък що се отнася до източноевропейските вина", казва Хауптман пред германското списание и добавя: "За съжаление, този регион има катастрофален имидж - въпреки добрите оценки за вкус и качество и конкурентните цени", добавя Хауптман, според когото в близко бъдеще източноевропейските вина ще поскъпват.