петък, 15 февруари 2008 г.

Честит Трифон Зарезан и вината от реколта 2007

Вината от реколта 2007 са вече в бурета, отлежават и усвояват вкусове и аромати от различните купажи на гроздето донесено от разни лозя в районите на Българските винарни. Винарите имат най-накрая време да се приготвят за следващата кампания на блендване, бутилиране и представяне на готовите реколти.

Реколта 2007 беше много малка и трудна, поради унищожителни градушки и суша, като в някои случаи с 70% по-ниски доходи от 2006г. Събраното грозде за щастие е с висока захарност и доста качествено, което ще направи 2007 г. търена реколта в бъдеще. Изкупните цени на грозде в България вече се изравниха или вече надвишават цените в Централната долина на Калифорния, но са все още по-ниски от цените в долините на Сонома и Напа.

Винарската индустрия имаше значителни успехи през последните години, като възстанови позициите си в познатите пазари на Русия и Полша. Там се пласират по евтини вина, на количествата са големи и това позволява на нашите производители да усвоят допълнителни средства за подобряване на лозята и технологиите. Това дава база за производство на по-малки серии, високо-качествени вина които Bulgarian Master Vintners предлага на Американският пазар.

Белите вина се представят на пазара след около 6 месеца, а червените имат по дълъг път на развитие, и в някои случаи ще видим дебюта на вина с 3 годишна история - резерви и специални селекции.

Миналата година, на "Винария 2007" след дегустации, организирани от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), винена къща "Сакар"-Любимец" беше наградена със "Златен ритон" за вино Каберне Совиньон и Мерло от 2006 г., което за съжаление все още не се разпространява в САЩ.

От наличните на Американският пазар Български вина, добре се представиха вината на Домейн Бояр, които баха препоръчани от списанията Wine Enthusiast, Santé и Wine & Spirits Magazine. Виното на Bulgarian Master Vintners - VINI, което се произвежда само за Американският пазар, взе 2 Сребърни Медала на World Value Wine Challenge 2007, заедно с вината на Домейн Бояр.

В класацията на Beverage Testing Institute в Чикаго, която любителите на вино могат да следят безплатно по интернет - Tastings.com, най-високо класираното Българско вино е бяло вино на Шато Евсиноград реколта 2005, Партида 5484 - 88 точки от 100 възможни. Следват вината:

2. Вино Българи 2001 Каберне Совиньон - 87 точки
3. Лозе Канов 2003 Каберне Совиньон - 87 точки
4. Мелник Уникато 2003 - 87 точки
5. Домейн Бояр 2003 Резерва Каберне Совиньон - 86 точки
6. ВИНИ 2002 Мерло - 86 точки
7. Вино Българи 2004 Мерло - 86 точки
8. Дамяница No Man's Land 2002 - 86 точки
9. ВИНИ 2004 Мерло - 86 точки
10. Домейн Бояр 2003 Резерва Мерло - 85 точки

Тази престижна класация също включва ракии, уиски, ром и е ориентирана към оценяване на алкохолни напитки с цел определяне на Best Buy, и затова вината с по-ниска цена са с по-висока класация от по-скъпите вина с еднакъв рейтинг.

В Калифорния вече работят Български винари, които се представят отлично и виното "Петит Сира 2004" на най-добрият от тях - Миро Чолаков от Троян, беше избрано за №1 от USA Today за този труден за правене сорт. Честито Миро!

След няколко седмици, на "Винария 2008" която се провежда всяка година в Пловдив под егидата на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) ще бъдат избрани отново вината на годината и ние ще публикуваме класацията на страниците на BulgarianWine.com.

Благодаря на всички почитатели на Българските вина и ракии в САЩ, и на всички наши клиенти които разпространяват качествата и знанието за нашите продукти. Наздраве и честит Трифон Зарезан.

Ванс Петрунов
Bulgarian Master Vintners
Сонома, Калифорния

P.S. A bad day tasting wine is better than a good day at work.
--
Vance T. Petrunoff
vpetrunoff@bulgarianwine.com
Bulgarian Master Vintners

Tel: (707) 939-8719
Fax: (360) 237-2326
http://www.BulgarianWine.com

Няма коментари: