сряда, 23 април 2008 г.

Gundlach Bundschu Winery, Sonoma, CA

Времето е пролетно, слънчево през деня, но доста студено нощем и за първи път от години има сериозни загуби по лозята от замръзване на току-що прорастващите лозици.

Аз отидох да се убедя в близка винарна - Gundlach Bundschu. Те се намират на улица Дания, аз съм на улица Напа, а и двете са в Сонома. Какво да се прави, малък свят - всички сме съседи.

Тази година се честват 150 години от създаване на винарната, и прословутото лозе Rhinefarm, което е около 1000 декара. Основателите са германци, от две фамилии - Гундлак и Бундсчу. Аз имам няколко приятели които са работили в известната с вината си, и театъра, и щедри празненствата винарска изба Гун Бун, накратко. Майстор винар (технолога) е жена и тя е на тази позиция вече 19 години.

Туристите бяха налице, дегустационата зала миришеше добре и всички бяха много заети. Цените са от 15 до 50 щ.д. за бутилка и вината са доста добри и не прекалено силни и сладки, както по-евтините Калифорнийски вина, които доста от моите български познати тук предпочитат.

Гун Бун се намира в студената част на региона Сонома, близо е до залива и затова тук се отглеждат повече Пино Ноар и Мерло. Те граничат с подрегиона Карнерос където са повечето от производителите на шампанско. Ще ги посетим и тях, с най-голямо удоволствие от моя страна, моля за чер хайвер или ягоди със сметана.


Няма коментари: